G.V.G. Flowers
Uw rouwwerkspecialist!

Algemene Begraafplaats info.De Algemene Begraafplaats Crooswijk is een Rotterdamse begraafplaats in de wijk Crooswijk, gelegen aan de rechteroever van de Rotte. De begraafplaats is in juli 1832 in gebruik genomen. De begraafplaats is dan nog niet klaar, maar door een cholera-epidemie heeft Rotterdam een groot aantal doden te begraven.

Tot de negentiende eeuw was het de gewoonte dat de doden in en rond kerken begraven werden. In 1827 werd het begraven binnen de bebouwde kom verboden. De Rotterdamse stadsarchitect Pieter Adams (1778-1846), ontwierp daarom een nieuwe begraafplaats op het terrein van de buitenplaats het Huis te Krooswijck. Aan de Rotte werd een neoclassicistische toegangspoort ontworpen. Sinds 1915 is een nieuwe entree in gebruik aan de Kerkhoflaan.

Bij de sloop van de Waalse kerk te Rotterdam in 1922 werden de stoffelijke resten van degenen die daar begraven lagen overgebracht naar deze begraafplaats in Crooswijk. Hiervoor is een grafmonument op de begraafplaats aanwezig.

Nadat in 1940 de Laurenskerk was gebombardeerd zijn ook vandaaruit stoffelijke resten en zerken overgebracht naar Begraafplaats Crooswijk.

Begraafplaats Crooswijk heeft een apart gedeelte ingericht voor begrafenissen van de sterk gegroeide islamitische bevolking. Hier kunnen doden binnen 36 uur begraven worden.

De treurbomen in het park symboliseren het verdriet. Ze zijn herkenbaar aan de hangende takken. Zo is daar de treuriep, de treurbeuk, de treurwilg en de treurberk.

De Algemene Begraafplaats Crooswijk is een Rijksmonument.

Wat niet algemeen bekend is dat de Algemene Begraafplaats tevens een schitterend park is waar je rustig kan wandelen en genieten van de zeer uitgebreide flora en fauna!